Aile içi şiddet;bir aile üyesinin, diğer bir üyesini veya eski üyesine karşı fiziksel veya psikolojik olarak hükmetmesi yada zarar vermesidir.
Aile içinde kadına uygulanan ve çocuklara yönelik şiddet arasında sıkı bir bağ vardır. Eşlerine şiddet uygulamış eşlerden %50’sinin aynı zamanda çocuklara da şiddet uyguladığı araştırmalarda ortaya konulmuştur. Çocuklar aile içi şiddetten doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenirler. Bazen şiddetin olduğunu çocuklar anne üzerindeki hasarlarda veya evdeki tutumlardan da anlayabilir. Bu durum çocuğun gelişimini olumsuz etkilediği gibi duygusal, ussal, psikolojik, sosyal, fiziksel olarak olumsuz etkiler. Travmatik durumlara şahit olduğunda şok yaşar ve bu şokla beraber ömür boyu bilinçaltında travmatik bir parça yaratır. Anneye zarar vermek isteyen kişi bazen şiddete müdahale etmek isteyen çocuğa da isteyerek veya istemeyerek zarar verebilir. Şunu eklemek isterim ki bir çocuğun annesine verilen en küçük bir hasar çocukta ve aile sisteminde derin onarılmaz yaralar açar. Çocuklar bu durumu birebir yaşar ve tanık olabilirler. Bu durumda çocuğun gelişimi durur hatta ters işleyebilir. (Tuvalet eğitimi alan bir çocuğun altına yapması veya kekeleyerek konuşması v.b.)

Bu durum çocukta;

  • -Kabus görme,uyuma güçlüğü,
  • -Korku,endişe,kaygı atakları,
  • -Şiddeti uygulayan kişiyle yanlız kalma korkusu, panik atak, bayılma,
  • -Kalp çarpıntısı, ayakda duramama, güvensiz, içe kapanık olma,
  • -Anti sosyal, korkak, iletişim problemleri yaşama, depresyon, kişilik bozuklukları v.b. bir çok etki sayabiliriz.

Bu çocuklar ilerleyen yaşamlarında bir çok kişilik bozuklukları, ilişki problemleri yaşar. Kendi hayatlarında aynı etkiyi oluşturacak kişilere doğru yönlenebilirler. Aile içi şiddete erken müdahale edilmesi o ailede yaşayan bireylerin hayatını sağlıklı bireyler olarak yaşamasını kolaylaştırır. Müdahale edilememesi dayak, yaralanma ve son olarak ölümle sonuçlanabilir.

Aile içi şiddet döngüsü üç aşamalıdır:

1.Aşama;
-Şiddet uygulayan gerilim yaşar,
-Kıskançlık gösterir, küçük şeylerden kavga çıkarır,
-Kadının tüm yaşamını kontrol etmeye çalışır.
-Psikolojik şiddet uygular.

2.Aşama;
-Erkek öfkesini kontrol edemez,
-Fiziksel şiddet uygular,
-Şiddet uyguladıktan sonra bahaneler uydurur ve şiddeti olağanlaştırmaya çalışır.
-Özür diler, hediyeler alır, değişeceği mesajını verir, ilgili ve sevecen davranır.

Sizinde ailenizin içinde bu döngüler varsa lütfen bu yazıyı dikkate alın ve bu konuda destek alın. Daha fazla geç olmasın. Çocuklar ağlamasın…
Family danışmanlık.
Tel:0552 499 53 30
:
:
:
#şiddet #çocuk #aile #farkındalık # danışman #psikoloji #karşıyaka #izmir